Wandel mee met de Boternachtwandeling op 31 juli

19 jul 2022

Op zondag 31 juli vindt er een wandelevenement plaats bij ’t Peeske. Aan de vooravond van de zogenoemde ‘Boternacht’ wandel je een route van zo’n 10 kilometer door onze mooie omgeving en overschrijd je de grens van Beek naar Elten.

De Boternacht

Wist je dat Elten een tijdje bij Nederland heeft gehoord? Kort na de Tweede Wereldoorlog kwam de Duitse plaats door een grenscorrectie in Nederlandse handen, als een soort terugbetaling voor het leed dat de Duitsers veroorzaakt hadden. Dat duurde overigens niet lang, want na 6 jaar werd Elten weer Duits.

Maar aangezien koffie en boter in Duitsland veel duurder waren, werd er in de nacht vóór de teruggave een grote smokkelactie op touw gezet. Op 31 juli 1963 stonden er honderden vrachtwagens geladen met boter in het toen nog Nederlandse Elten. Op 1 augustus stonden ze op Duits grondgebied. De Nederlandse boter was Duitse boter geworden, zonder ook maar een centimeter verplaatst te zijn. Deze nacht ging de geschiedenisboeken in als De Boternacht.

Bewandel de Boterweg

Op zondag 31 juli gaan we een stukje geschiedenis herbeleven. Tijdens de Boternachtwandeling wandel je naar Elten en weer terug, over de Boterweg. Het evenement vindt plaats tussen 16.00 uur en 22.00 uur bij ’t Peeske. Starten kan vanaf 16.00 uur, de laatste vertrekmogelijkheid is om 19.00 uur.

Eten, drinken en muziek

Natuurlijk denken we ook aan de inwendige mens. Op ons terrein vind je niet alleen een foodtruck met Nederlandse en Duitse worstspecialiteiten, maar ook een tapwagen met lekkere (speciaal)biertjes. Het evenement wordt muzikaal opgeluisterd. Tussen 16.00 uur en 19.00 uur vertolkt Henry Welling met zijn stem en een gitaar voornamelijk eigen nummers in het dialect. Van 19.00 uur tot 22.00 uur voeren de popsongs van Popkoor A Sign of Friendship de boventoon.

Speciaal menu

Natuurlijk is ook ons restaurant gewoon open. Naast onze reguliere dinerkaart kun je op zondag 31 juli genieten van een speciaal samengesteld 4-gangenmenu, bestaande uit:

• Voorgerecht: Kartoffelsalat met Achterhoekse beenham
• Tussengerecht: Löwensenf suppe
• Hoofdgerecht: Schol met botersaus en krieltjes, groentemix, gemengde sla en appeltjes
• Nagerecht: Vanille-ijs met verse aardbeien en witte chocoladesaus

De prijs van dit 4-gangenmenu is € 36 euro per persoon. Reserveer hier alvast je tafel.

Aanmelden voor de Boternachtwandeling?

Stuur een mailtje naar info@peeske.nl of bel ons op 0316-532804. Graag tot 31 juli!

Terug naar overzicht